Startpagina

Notulen Openbare Dorpsraadvergadering 22 november 2018

Aanwezig:

Dorpsraad: Th. Noordman, B. Klatt(notulist), Th. de Boer(vz), R. Spek, C. Roskam, Herman Koers, JW. Tierates, Bas Meijer(MKA).

Wijkbudgetten: H. Schuite

Stadsdeelmanagement: I. Stegeman, F. Mulder

Stadsdeelbeheer: R. Senger

Grensstreek: J. Smit

Openbare dorpsraadvergadering 22 november 2018

Opening:
Vz opent om 20.00 uur de vergadering en heet een ieder welkom op de openbare vergadering van 22 november 2018. 

Vaststellen agenda:De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Mededelingen: In oktober hebben aspirant leden Joke de Pauw en Kim Wennink, zich afgemeld als lid voor de dorpsraad. Privé en/of gezondheidredenen liggen hieraan ten grondslag. Zij hebben zich gedurende hun aanwezigheid altijd positief ingezet en waren een meerwaarde voor de dorpsraad. De dorpsraad wenst hen het beste voor de toekomst en bedankt hen beide voor hun inzet voor het dorp.

Vaststellen notulen:
De notulen zijn op de website van de DRG voor aanvang van de vergadering in te zien. De notulen van 27 september 2018 worden goedgekeurd en de notulist wordt bedankt.

Verslag kascontrolecommissie

Op 08 november 2018 heeft de kascontrole plaatsgevonden. Deze is uitgevoerd door bestuursleden van de KBO Glanerbrug. De financiële boekingen zijn ordelijk en overzichtelijk geboekt. De begin- en de eindsaldi van de bankrekeningen corresponderen met de betreffende bankafschriften en het kasbedrag is aanwezig. Er zijn geen tekortkomingen geconstateerd en verzoeken u derhalve de penningmeester decharge te verlenen. De vergadering verleent decharge aan het bestuur.

 

Verkiezing nieuwe bestuurders

7 leden van de Dorpsraad stoppen per 31 december met hun werkzaamheden bij de dorpsraad. Dit om diverse privé redenen. Dit betekent dat de dorpsraad met nieuwe leden een doorstart zal moeten maken. Hiervoor hebben zich inmiddels twee nieuwe leden aangemeld. Zoals te doen gebruikelijk zal hierover door de zittende leden worden gestemd. De stemcommissie o.l.v. J.W. Tierates voert de verkiezing uit. Bij stemming zijn mevrouw Hering en de heer Beernink aangenomen als lid van de dorpsraad Glanerbrug en wel met 7 stemmen voor en geen stem tegen, zij nemen de verkiezing aan en worden bij deze aan het stichtingbestuur toevoegd. De nieuwe leden wordt succes gewenst en de voorzitter spreekt de wens uit dat er nog meerdere nieuwelingen mogen volgen.

Rondvraag.

JWT. Wat zijn de redenen dat de openbare verlichting zo laat ingeschakeld wordt en weer zo vroeg uitgezet wordt.
Antw.: Het is een politiek besluit in het kader van de bezuinigingen.

BZ. Hoe is de keuze van de bomen in de N.Frieslandstraat tot stand gekomen.
Antw.: Er is binnen de kleine keuzemogelijkheid een beperkte inspraak geweest.

JWT overhandigt de voorzitter zijn ontslagbrief. Hij stopt per 1 januari met zijn werkzaamheden voor de dorpsraad.


Korte terugblik op 2018

Het project  ‘Glanerbrug Werkt’, opgestart door de Dorpsraad Glanerbrug met als doel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via vrijwilligerswerk werkervaring op te laten doen zodat ze hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten is afgesloten. Glanerbrug Werkt is gaat zelfstandig verder. Een mooi project wat aangetoond heeft dat we gezamenlijk tot veel in staat zijn en elkaar kunnen versterken.

Glanerbrug Werkt succes in jullie verdere ontwikkeling.

Action, een hoofdbrekend dossier heeft in 2018 zijn beloop gekregen en heeft zijn vestiging in Glanerbrug (Nieuw Frieslandstraat) gesloten.

Ook in 2018 heeft de dorpsraad de wethouder stadsdeel oost verzocht de samenwerking met de gemeente Gronau weer op te pakken en verder uit te bouwen om te komen tot een samenwerking die zal leiden tot een verbetering en verfraaiing van de grensovergang.

Inmiddels is westelijke hoek Heidevlinder/Gronausestraat door de gemeente aangewezen als locatie voor de bouw van een nieuw onderkomen voor de Glanerbrugse brandweer.

 

Glanerbrug heeft al jaren te maken met overlast (drugs, huiselijk en jeugd) en criminaliteit. Om deze terugkerende problematiek niet verder te laten escaleren is een aanpak met beleid en visie vereist. Er is in deze een goede samenwerking met diverse instanties maar is en blijft een aandachtspunt voor de dorpsraad.

Zwembad “De Brug”. De dorpsraad heeft zich ingezet voor zwembad “de Brug” en met name voor het openhouden van het zwembad. De dorpsraad is daarover met de politiek in gesprek gegaan om het zwembad in ieder geval niet te sluiten voordat er een nieuw zwembad is gerealiseerd. De gemeente Enschede is voornemens drie nieuwe zwembaden aan te leggen en zegt voor nieuwbouw boven renovatie van de bestaande baden te kiezen om de zwembaden in de stad een kwaliteitsimpuls te geven. De dorpsraad heeft het tij niet kunnen keren en het gemeentelijk besluit uit 2016 heeft geleid tot sluiting van zwembad “De Brug”per 1 januari 2018. De dorpsraad heeft bij monde van de werkgroep, onder leiding van heer R. Bruinsma de politiek herhaaldelijk verzocht de sluiting van zwembad “de Brug” ongedaan te maken.

Jongerenwerk Glanerbrug.

Er zijn gesprekken gaande tussen de gemeente/Alifa/Noaberhuus/DRG m.b.t. de inzet van het jongerenwerk in 2019. Er zal een werkgroep ingericht worden, die de behoeftes van Glanerbrug zal inventariseren en daarna afspraken zal maken voor de uitvoering hiervan.
Vervolg komt er in 2019.
 

Fiets/Veiligheid Gronausestraat

Op 20 november stond bij de stadsdeelcommissie Oost de Gronausestraat op de agenda. De commissieleden hebben de wethouder verzocht duidelijkheid te geven in de verdere voortgang betreffende de Gronausestraat. 400.000 euro is er ter beschikking gesteld maar hoe gaan we daar mee aan de slag? Lorette Bosch heeft aangegeven dat in het participatieproces het ook relevant is wat de winkeliers willen maar dat het hier in eerste instantie gaat om de veiligheid van de fietsers en voetgangers. Wethouder Niels van de Berg heeft aangegeven de participatie hierover met o.a. winkeliers, inwoners, mevrouw Bosch en dorpsraad op zeer kort termijn te starten  

In de volgende commissiebijeenkomst 15 januari 2019 moet er meer duidelijkheid zijn en staat dit wederom op de agenda. 

 

Visie kernwinkelgebied

Hoe zijn we zo ver gekomen?

Tot de realisatie van de visie kernwinkelgebied Glanerbrug zijn we als dorpsraad gekomen door gesprekken met partijen die direct of indirect een rol spelen in het kernwinkelgebied. Met bewoners, bezoekers, werkgevers, werknemers, ondernemers, stadsdeelmanagement en politie. Zij weten immers wat de kracht van het dorp is, wat de sterke en minder sterke punten zijn en wat anders kan of anders moet.

Met de wetenschap dat 85 ondernemers niet hetzelfde denken over het winkelgebied en vaak van mening verschillen als het over de ontwikkelingen in het kernwinkelgebied gaat, is de dorpsraad de uitdaging van de toenmalige wethouder Jeroen Hatenboer aangegaan om zelf een visie kernwinkelgebied op te stellen. (een andere keuze was er ook niet, aangezien de ambtenaren geen afzonderlijke visie voor Glanerbrug meer maken)

De dorpsraad heeft de in het voortraject opgedane kennis en ervaring verwerkt in een concept visie kernwinkelgebied en deze ter inzage, ter aanvulling of ter correctie onder de winkeliers verspreidt.

Voor ons als dorpsraad was de vraag “hebben we goed geluisterd, hebben we het goed vertaald”.

Het goed inschatten van hoe verder met het kernwinkelgebied nu en/of in de toekomst kost tijd en vergt een brede visie van de deelnemende winkeliers.

Na meer dan drie maanden en herhaaldelijke bezoeken was 97% van de verstrekte concept visie weer ingeleverd en waar mogelijk (de inbreng die breder gedragen wordt) verwerkt in de visie.

 

Enkele belangrijke voorwaarden om de visie kernwinkelgebied verder te ontplooien waren de wil en een gedeeld gevoel van urgentie om dingen aan te pakken en de bereidheid tot samenwerking. Bereidheid kan misschien zelfs beter vertaald worden in inzicht in de noodzaak tot samen aanpakken, omdat stilstand (alles laten zoals het is) op een gegeven moment leidt tot achteruitgang.

Uit de deelname van de Glanerbrugse winkeliers blijkt een grote betrokkenheid bij de verdere ontwikkeling van het kernwinkelgebied in de winkelboulevard. (er zullen immers altijd leiders en altijd volgers zijn)

Niet iedereen is in staat of heeft de mogelijkheid zich er actief mee bezig te houden, maar het feit dat het merendeel wel hun dank en waardering uitsprak dat ze er op deze manier bij betrokken worden, stemt ons als dorpsraad hoopvol voor de toekomst. Hoe mooi zou het zijn “één winkelierorganisatie waar alle winkeliers lid van zijn”. Een organisatie die opkomt voor de algemene belangen van alle winkeliers.

 

De realisatie van de visie is een kwestie van samenwerking. De gemeente wordt gevraagd mee te helpen de gewenste ontwikkelingen in de winkelboulevard te bevorderen. De gemeente zit in deze niet op de stoel van de ondernemer, maar is gevraagd bij te dragen in het creëren van zo goed mogelijke omstandigheden waarin ondernemers kunnen starten en/of doorgroeien.

De dorpsraad heeft de visie overhandigt aan de voorzitter en de leden van de stadsdeelcommissie oost, de wethouder stadsdeel Oost Niels van de Berg en de heer Zoetman als vertegenwoordiger van de Glanerbrugse ondernemers (ondernemers krijgen het digitaal). Hiermee is het een document van en voor de ondernemers geworden. De dorpsraad heeft dan ook allen verzocht gezamenlijk de visie op te pakken en vorm te geven ten goede van het kernwinkelgebied Glanerbrug.

De stadsdeelcommissie Oost spreekt hun waardering uit voor de opgestelde visie kernwinkelgebied Glanerbrug en verzoekt de voorzitter van de commissie de visie op de agenda van 15 januari 2019 te zetten en te bespreken. De commissieleden hebben dan de tijd dit door te lezen en indien gewenst vragen hierover te stellen. De nieuwe detailhandel structuur visie van de gemeente Enschede komt pas eind 2019 dus hieraan kan het niet gecheckt worden.

Voortgang vernieuwing Dorpsraad.

Met het aantal leden, waarvan nu bekend is dat zij in 2019 zitting hebben in de dorpsraad, is het onmogelijk alle huidige taken en werkzaamheden voort te zetten. De DRG getracht zoveel mogelijk lopende projecten af te ronden.

De dorpsraad is nog zoekende naar nieuwe leden. Om het voortbestaan van de Glanerbrugse Dorpsraad zeker te stellen zijn meerdere nieuwe leden nodig, die gezamenlijk een werkwijze kunnen opstellen over hoe en op welke wijze men het dorp het beste kan vertegenwoordigen. In de periode tot 1 januari 2019 zal er een overgave/overname zijn, en per 1 januari zal het nieuwe bestuur operationeel zijn.

 

Wat staat erop de agenda voor 2019

In 2018 werd Glanerbrug geconfronteerd met onrust en ongewenst gedrag op het station Glanerbrug. Aanpak stationproblemen waaronder het station Glanerbrug wordt gezamenlijk met Deutsche Bahn, NS, Pro Rail, Drg, Politie Enschede en Gronau en gemeente Enschede opgepakt om te komen tot integraal plan.

In 2019 zal dit verder uitgevoerd en uitgewerkt worden.

Het jongerenwerk Glanerbrug. In 2018 verliep de inzet van het jongerenwerk niet altijd zoals gewenst. Het jongerenonderkomen “De Hut” was dan weer open en dan weer gesloten. Inmiddels is het onderkomen “De Hut” ondergebracht bij “Noaberhuus”. Noaberhuus is een stichting die zich inzet voor alle inwoners van Glanerbrug op het sociaal-maatschappelijk terrein. Ook in 2019 zal dit nauwlettend gevolgd worden door de dorpsraad

Glanerbeekse bindingen. Het is een visie opgesteld door de burgers van Glanerbrug in samenwerking met de gemeente Enschede en de provincie Overijssel ter ondersteuning van de herinrichting van de Glanerbeek vanaf de B54 tot Overdinkel. Het is het resultaat van een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden voor een verbindend verhaal, programma en ontwerp voor de ongeveer 700 meter lange zone langs de Glanerbeek. Glanerbeekse bindingen koppelt de visie op de ontwikkeling van een bijzonder grensparklandschap aan een gebiedsgericht uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen. Hierin zijn de vier Glanerbeekse verhaallijnen die bewoners en betrokkene naar voren brachten ondergebracht in een verbindend ruimtelijk-landschappelijk raamwerk.

Wijkbudgetten: De wijkbudgetten zijn ook in 2018 weer druk geweest met het afhandelen van alle aanvragen. Daarvoor aan alle leden onze dank. Per 1 januari 2019 stopt Monique Eltink met haar werkzaamheden voor de wijkbudgetten. Zij heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet en was een van de stuwende krachten binnen de commissie Glanerbrug. Haar ervaring en kennis maar ook zeker haar inzet binnen de commissie wijkbudgetten zal worden gemist. Wij wensen haar het beste en wie weet zien we haar ooit nog eens in een functie binnen de dorpsraad terug. Woensdag 28 november zal de commissie het jaar afsluiten.

Buurtcomités: NVT

Bestuurlijke mededelingen:

1. Stadsdeelmanagement: 
a. Op 8 jan 2019 zal nieuwjaarsreceptie in het buurthuis Dolphia gehouden
worden.
b. De agenda voor de komende 4 jaren is opgesteld, de komende periode zal het stadsdeel gebruiken om aan de stadsdeelagenda, middels burgerparticipatie, een gedragen invulling te geven.

2. Stadsdeelbeheer: R. Senger:
a.
Op de Nieuw Frieslandstraat worden bomen vervangen voor nieuwe.
b. Er komt een herinrichting van het Ecopark - Zuid i.s.m. Eschmarke en professionals

c. Er worden projecten opgezet in Kolibrievlinder (speelplek), Berkenven, Bentstraat, en de stations worden aangepakt.

3. Politie: NVT

4. Politiek: geen opmerkingen

Sluiting:
Op 7 februari 2019 zal er een afscheidsreceptie georganiseerd worden, de uitnodigingen hiervoor zullen tijdig verstuurd worden.
Voorzitter sluit om 21.30 uur de vergadering en bedankt de aanwezigen voor hun inbreng.