Startpagina

Notulen Openbare Dorpsraadvergadering 21 juni 2018

Aanwezig:

Dorpsraad: Th. Noordman(mka), B. Klatt(notulist), Th. de Boer, R. Spek, C. Roskam, Herman Koers, JW. Tierates(Vz), Bas Meijer(mka), Kim Wennink(mka), Joke de Paauw(mka).

Wijkbudgetten: M. Elties, H. Schuite

Stadsdeelmanagement: J. Brinkman

Stadsdeelbeheer: R. Senger

Grensstreek: J. Smit

Wijkagent: (MKA)

Openbare dorpsraadvergadering 21 juni 2018

 

Opening:
Vzt opent om 20.00 uur de vergadering en heet een ieder welkom op de openbare vergadering van 21 juni 2018. 

 

Vaststellen agenda:
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

Mededelingen:
De vergadering van de stadsdeelcommissie Oost, die gepland stond voor 26 juni gaat niet door. De reden hiervoor is dat er geen onderwerpen die in juni door de commissie besproken moeten worden. De eerstvolgende vergadering van de stadsdeelcommissie Oost staat gepland op dinsdag 2 oktober 2018.

DRG: dit toont verbluffend veel overeenkomsten met de start van de commissie in 2014. Ook toen werd er door de aftredende commissie de laatste drie maanden van hun zittingsperiode geen nieuwe agendapunten meer besproken of afgehandeld en werd het nemen van besluiten naar de nieuw te vormen commissie doorgeschoven. Hoe serieus gaat men als stadsdeelcommissie om met de aandachtspuntenlijst zoals “de Hut”, verkeersveiligheid Gronausestraat, structuurvisie kernwinkelgebied, verdere ontwikkeling zonnepanelen etc.

Stuk voor stuk aandachtspunten die na 23 januari 2018 pas weer op 2 oktober publiekelijk besproken worden in de stadsdeelcommissie. De Dorpsraad verzoekt dan ook de nieuwe stadsdeelcommissie Oost zich goed in te lezen op lopende en op de nieuwe onderwerpen betreffende Oost. Dit om te voorkomen dat verkiezingen een jaar stilstand tot gevolg hebben.

 

Dorpsbewoners zien een achterstand in het onderhoud van het groen in het maaien, snoeien en onkruid verwijderen. Wat is hier de reden van en vindt in deze nog een inhaalslag plaats?

R. Senger: De bedoelde gebreken zijn ook door het stadsdeelbeheer geconstateerd en de verantwoordelijke aannemers zijn hierover aangesproken. Op dit moment is het gras en stoepgroen weer op het vereiste niveau.

 

Vaststellen notulen:
De notulen zijn op de website van de DRG voor aanvang van de vergadering in te zien. De notulen van 22 februari 2018 worden goedgekeurd en de notulist wordt bedankt.

 

Rondvraag.

 

B. Klatt. Er wordt in het dorp veel gesproken over drugshandel op en in de nabijheid het station in Glanerbrug. Hebben we dit duidelijk in beeld en wordt hier actief op ingezet?

Th de Boer: er vindt overleg plaats met de NS stationmanager die regelmatig aanwezig is op het spreekuur van de dorpsraad. Vanuit Duitse en Nederlandse kant wordt er actief ingezet op veiligheid en het opfleuren van het station. Pro Rail is formeel de eigenaar en de bevoegdheid tot optreden ligt bij de Marechaussee en de spoorwegpolitie.

 

JW Tierates. Pal op de grens langs de Duitse B54 staat de blauw-groene, 4 meter hoge zuil. Het gaat hier om een controlezuil voor de Duitse vrachtwagentol. Heeft dit consequenties voor de Gronausestraat in Glanerbrug.

J. Brinkman: Vrachtwagens en combinaties zwaarder dan 7,5 ton moeten in Duitsland vanaf 1 juli niet alleen op autosnelwegen tol betalen, maar ook op rijkswegen, de Bundesstraßen. Het betreft hier dus dermate groot transport welke niet gauw de over binnenwegen zullen rijden. Vraag wordt uitgezet bij de verantwoordelijke gemeentelijke afdeling.

 

 

Lopende zaken.

Action

Inmiddels is Action verplaatst naar het MIRO terrein. Bij de dorpsraad is nog niet bekent wat er met het lege Actionpand en het leegstaande pand van Krabbe gaat gebeuren.

J. Brinkman: Doet navraag, maar voor zover hem bekend is er nog geen wijziging in de bestemming die op het pand ligt. De DRG krijgt antwoord.

Vervolg jongerenwerk Glanerbrug(inzet Alifa en openstelling de Hut)

De dorpsraad is geïnformeerd over het sluiten van het jongerenonderkomen “De Hut” gedurende de schoolvakantie. Het verbaasd de dorpsraad dat ALIFA het voornemen heeft om “de Hut”voor 6 weken, lees gedurende de schoolvakantie te sluiten.

Al meerdere jaren is door de dorpsraad verzocht om juist gedurende de schoolvakantie de jongeren wat te bieden en actief en sportief bezig te houden. Het tegenovergestelde gebeurd nu wederom en de dorpsraad refereert aan de vele vernielingen en overlast welke elke schoolvakantie rondom de Hut en de basisscholen plaatsvinden.

De dorpsraad gaat navraag doen bij de stadsdeelmanager Oost, de opdrachtgever van ALIFA, wat hierbij de achterliggende gedachte van is.
Vwb de brommergroep op Bultserve wil de DRG van Sportlust weten:

1. hoe zij verder gaan met de brommergroep die in containers op het terrein van

Sportlust hun onderkomen hebben. Deze brommergroep is uit elkaar gegaan

2. of andere jongeren van Glanerbrug daar ook welkom zijn.

3. of er meldingen van overlast zijn geweest.

Stadsdeelmanagement antwoord: Sportlust wil nog steeds wat betekenen voor de jongeren. De brommergroep is uit elkaar en komt niet meer naar Glanerbrug. Op dit moment worden de containers niet gebruikt maar blijven bij Sportlust staan zoals met hen afgesproken is. Mocht zich weer nieuwe gebruikers voor de containers melden dan bekijkt Sportlust de mogelijkheid en wenselijkheid hiervan.

 

Fiets/Veiligheid Gronausestraat

De DRG heeft namens Lorrette Bosch op de kennismaking bijeenkomst van de nieuwe stadsdeelcommissie Oost het belang van de prioriteitstelling van de Gronausestraat aangegeven. Door de voorzitter werd te verstaan gegeven dit onderwerp op de commissiebijeenkomst van 26 juni wederom in te spreken. De Dorpsraad probeert burgers te ondersteunen, te adviseren, te begeleiden en eventueel te bemiddelen daar waar mogelijk is en kan zich dan ook niet vinden in een wachttijd van bijna 5 maanden voordat de burger weer de mogelijkheid krijgt.

De politiek wil graag dat de burger zelf initiatieven blijft nemen en mee werkt en betrokken blijft bij het proces maar maakt het op deze manier wel moeilijk voor de burgers.

Visie kernwinkelgebied

Eind februari zou het college met een voorstel omtrent de visie Kernwinkelgebied komen. Op de commissiebijeenkomst is op vragen van de DRG medegedeeld dat de visie kernwinkelgebied deel gaat uit maken van de detailhandelstructuurvisie die half 2018 gereed moet zijn.

 

Bespreken positie of nieuwe organisatie Dorpsraad.

De dorpsraad kan het niet alleen en nodigt al langere tijd inwoners uit deel te nemen in de dorpsraad. De huidige tijd vraagt wellicht om een andere aanpak, of een andere werkwijze, of een andere samenwerking met inwoners en ambtenaren en wellicht wel een andere communicatie. In deze digitale wereld van nu is veel mogelijk maar toch hebben we het vaak druk, druk en nog eens druk.

De dorpsraad Glanerbrug vraagt Glanerbruggers op met hen mee te denken, met hen te overleggen, te bespreken en aan te geven op welke wijze en aard het wenselijk om als dorpsraad door te gaan. Daar past wellicht anno 2018 een andere werkwijze en/of ondersteuning bij.

Gezamenlijk is gebrainstormd over hoe verder met de DRG. Aangegeven werd dat men waarschijnlijk eerder nieuwe leden er bij krijgt als de DRG in werkgroepen gaat werken die zich die zich alleen met een thema bezig zijn en zich niet met alles bezig hoeven te houden voor wat er verder speelt en gebeurd in het dorp. Het opstellen van taakomschrijvingen voor openstaande functies binnen de DRG en het publiceren van deze in de Grensstreek zal ook positief bijdragen. Over het algemeen is men van mening dat verjonging van de DRG leden wenselijk is.

Wijkbudgetten:

Dit jaar zijn er meerdere aanvragen voor de buitenspeeldag geweest. een goede ontwikkeling maar helaas hebben maar twee straten voldaan aan de voorwaarden t.w. het aanleveren van foto,s met een klein verslag. De in gebreken gebleven straten krijgen nog de mogelijkheid deze aan te leveren.

 

Buurtcomités: niet aanwezig

 

Bestuurlijke mededelingen:
1. Stadsdeelmanagement:
J Brinkman: zegt toe enkele vragen door de wethouder te laten beantwoorden en deze de DRG doen toekomen.
2. Stadsdeelbeheer:
R. Senger: Het stadsdeel gaat investeren in bomen planten in de Nieuw Frieslandstraat. Er zijn pijlbuizen geplaatst en er zullen bomen vervangen worden. Vanaf de Kerkstraat-Schildkamp richting Losser zal er aan de riolering gewerkt gaan worden. Verder zal er in de Olivier van Noorstraat, Schipholstraat (Jumbo tot Ouverturestraat) een rioolcheck worden uitgevoerd.
3. Politie:
n.a.
4. Politiek:
Ayfer Koç CDA vertegenwoordiger stadsdeelcommissie Oost zegt toe zo vaak als mogelijk aanwezig zijn op de openbare vergaderingen. Zij zegt toe met de voorzitter van de stadsdeelcommissie Oost te bespreken of de mogelijkheid er is om als een stadsdeelcommissie vergadering niet door gaat er dan gesprekavonden voor in de plaats kunnen komen waar dorps en wijkraden en inwoners dan in gesprek kunnen gaan met de commissieleden.
11. Sluiting:
Voorzitter sluit om 22.00 uur de vergadering en bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en wenst een ieder wel thuis.




.