Startpagina

Notulen Openbare Dorpsraadvergadering 22 februari 2018

Aanwezig:

Dorpsraad: Th. Noordman, B. Klatt, Th. de Boer(MKA), R. Spek, C. Roskam, Herman Koers, JW. Tierates(Vzt), Bas Meijer, Kim Wennink(MKA), Joke de Paauw.

Wijkbudgetten: M. Elties, H. Schuit

Stadsdeelmanagement: F. Mulders

Stadsdeelbeheer: R. Senger

Grensstreek: J. Smit (MKA)

Wijkagent:

Openbare dorpsraadvergadering 22 februari 2018

 

Opening:
Vzopent om 20.00 uur de vergadering en heet een ieder welkom op de openbare vergadering van 22 februari 2018. 

 

Vaststellen agenda:
De agenda wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

Mededelingen: Geen

Vaststellen notulen:
De notulen zijn op de website van de DRG voor aanvang van de vergadering in te zien. De notulen van 28 september 2017 worden goedgekeurd en de notulist wordt bedankt.

Tijdens de openbare dorpsraadvergadering van oktober 2017 is informeel met elkaar gesproken over thema,s waar de dorpsraad zich in 2017 voor heeft ingezet en de Glanerbruggers gevraagd mee te denken en mee te werken aan lopende en nieuwe zaken die zich in 2018 zullen voordoen.

 

Rondvraag. Geen

 

Lopende zaken.

Action

Wethouder Hatenboer heeft bij de laatste stadsdeelcommissie Oost van Januari 2018 medegedeeld binnen twee maanden met nieuws te komen aangaande Action. Tot die tijd moeten we geduld hebben.

Vervolg jongerenwerk Glanerbrug(inzet Alifa en openstelling de Hut)
De hut is enige tijd gesloten geweest vanwege de slechte gedragingen in en rondom de hut.

Inmiddels is de hut vanaf februari weer 3 middagen in de week geopend voor een inloop voor kinderen van 10 jaar tot en met 15 jaar. Er worden aan deze groep jongeren activiteiten aangeboden als sport, spel, "chillen" en huiswerkbegeleiding. Deze groep jongeren worden door Alifa medewerkers geïnformeerd door onder andere in de scholen een positieve reclame te gaan maken voor deze na-schoolse activiteiten. Eind april wordt dit geëvalueerd.
's Avonds is de hut GESLOTEN!
Voor de groep jongeren die ouder is, 16 en ouder, wordt geen hut activiteiten meer aangeboden. Gezamenlijk is afgesproken (de dorpsraad en gemeente) dat deze groep 's avonds naar "Het Bruggetje" kan worden verwezen. Alifa heeft inmiddels met deze groep een goed contact en zij snappen dat de hut niet meer voor hen is. Dit accepteren ze ook!
Wel heeft deze groep bij de jongerenwerker R. de Wolf de vraag neergelegd of ze ook op vrijdagavond bij de container op Bultserve mogen komen om daar te chillen. Een mogelijkheid om hen tegemoet te komen. Hier zullen wel strenge regels aan gesteld moeten worden. Dit in overleg met hen, Alifa, de Gemeente en Sportlust.
Momenteel dient de container voor de brommergroep. Deze brommergroep is uit elkaar gegaan niet meer heel groot. Jongerenwerker R de Wolf gaat verder uitwerken of dat de brommergroep er op bepaalde dagen mag zijn en op 1 of 2 andere dagen de groep jongeren van de hut (16-22 jarigen). Deze 2 groepen wil R de Wolf wel gescheiden houden namelijk.
Ook is Alifa bezig met de parkeerplaats jongens en hen gevraagd waarom ze niet bij sportlust op de parkeerplaats willen gaan staan. Zij willen niet geassocieerd worden met de junkies die vanuit Duitsland met de trein komen en daar rond het station. Hieromtrent worden nog gesprekken gevoerd.

 

Fiets/Veiligheid Gronausestraat

De brief die in september door initiatiefneemster Lorette Bosch samen met de Dorpsraad Glanerbrug en de winkeliersvereniging Glanerbrug voor Ondernemers (GO) aan wethouder Hans van Agteren overhandigd is, met het verzoek de Gronausestraat veiliger in te richten voor fietsers krijgt geen prioriteit van de gemeente Enschede.

Het schrijven maakte veel indruk op de leden van de stadsdeelcommissie Oost, maar helaas, in de vergadering van de stadsdeelcommissie hoorde ze dinsdag van wethouder Jeroen Hatenboer dat de Gronausestraat in Glanerbrug niet op de gemeentelijke prioriteitenlijst staat. Geen geld. 'Het is aan de dorpsraad, de ondernemers én de bewoners van Glanerbrug om dit punt op de politieke agenda te houden' door veel inwoners van ons dorp zijn er problemen én oplossingen aangedragen, die samen met de gemeente Enschede zijn uitgewerkt. Er liggen mooie plannen op de tafel, maar overal hangt een prijskaartje aan.  De gemeente Enschede presenteerde naar aanleiding van de brief vier alternatieven.

a. De eerste is het afsluiten voor verkeer en het instellen van eenrichtingsverkeer. Dat kan echter niet op draagvlak in Glanerbrug rekenen. Bij de andere drie alternatieven variëren de kosten.

b. De duurste oplossing is de herinrichting van de Gronausestraat, totale kosten: dik 2 miljoen.

c. Het in hoofdlijnen handhaven van de huidige structuur met het optimaliseren van de fietssuggestiestroken wordt geraamd op 650.000 euro. In dit scenario worden de parkeerplaatsen versmald van 2,70 naar 2,10 meter. De stroken worden in een aparte kleur bestraat en de bomen in de parkeervakken worden verwijderd. De zichtbaarheid en herkenbaarheid van de Abel Tasmanstraat, de Veldstraat en de Dr. Stamstraat wordt verbeterd door lage beplanting. Bij het kruispunt van de Gronausestraat met de Kerkstraat en de Tolstraat wordt de middenberm van de Gronausestraat doorgetrokken, waardoor het idee ontstaat dat het kruispunt kleiner en overzichtelijker wordt. Bij de Nieuw Frieslandstraat wordt in dit alternatief de verkeersdrempel in klinkers uitgevoerd. En bij het kruispunt wordt het veiliger voor fietsers om over te steken door suggestiestroken.

d. Bij de goedkoopste oplossing van 130.000 euro worden dezelfde maatregelen uitgevoerd. Alleen de fietssuggestiestroken blijven zoals ze nu zijn.

Lorette Boch, de dorpsraad en de ondernemersvereniging zullen ook na de verkiezingen de onveiligheid van de Gronausestraat blijven aankaarten bij politiek Enschede.

Lorette Bosch heeft op persoonlijke titel voor de Gronausestraat een meldpunt opgezet om een overzicht van de kleine incidenten te krijgen. Er gaat vaak iets mis maar wat niet gemeld wordt. Het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is er een Facebookpagina door haar aangemaakt waar mensen meldingen kunnen doen.

De dorpsraad staat achter het burgerinitiatief en heeft positieve verwachtingen van een meldpunt. (hiermee wordt voldaan aan het beleid wat de laatste vier jaar de prioriteit heeft binnen de gemeente Enschede)

Ook Facebook behoort tot de mogelijkheden maar beide initiatieven moet men niet zien als een klachtenlijn waar de Glanerbrugger zijn gal kan spuwen en dat het daarmee af is. Het stadsdeel heeft hier een eigen telefoonnummer voor.

De Dorpsraad probeert burgers te ondersteunen, te adviseren, te begeleiden en eventueel te bemiddelen daar waar mogelijk is.

De politiek wil graag dat de burger zelf initiatieven blijft nemen en mee werkt en betrokken blijft bij het proces.

Visie kernwinkelgebied

Eind februari zal het college met een voorstel omtrent de visie Kernwinkelgebied komen, wij zullen deze visie tezamen met de ondernemers bekijken.

 

Brandweer Glanerbrug

Een moderner gebouw op een andere plek in het dorp veel logischer zijn. En daarom krijgt de brandweer een nieuw pand op een andere locatie. Deze toezegging deed wethouder Jeroen Hatenboer 16 januari in de vergadering van de stadsdeelcommissie Oost. De plannen zijn volgens Hatenboer nog niet helemaal rond. De wethouder lichtte een tipje van de sluier op: "Er komt een nieuw, moderner gebouw dat veel centraler in het gebied ligt." Volgens coördinator Marcel Hoffmann van de Glanerbrugse brandweerkazerne is een locatie 'ergens aan de Gronausestraat' de meest logische keuze. Wethouder Hatenboer rekent erop de plannen nog voor zijn afscheid als wethouder in mei, te kunnen presenteren.

 

Politieke vragen m.b.t. de verkiezingen in maart 2018.

Met een brief aan alle politieke partijen in de gemeente Enschedese heeft de Dorpsraad Glanerbrug (DRG) i.s.m. De Grensstreek, feiten, stellingen en vragen voorgelegd en hen gevraagd om aangaande het dorp Glanerbrug hierop te antwoorden. Dit met het oog op de komende gemeenteraad verkiezingen in maart van dit jaar. 

 

Feiten, stellingen en vragen voor en aan fracties die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018

Werken en meedoen

Feit: Een groot aantal Glanerbruggers maakt procentueel nog steeds gebruik van een uitkering (o.a. NWW, WW of Wajong) en komt of zit in een sociaal isolement en vervreemd van de arbeidsmarkt.

Stelling: Iedereen moet de mogelijkheden hebben om mee te kunnen doen en van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Iedereen telt mee en iedereen doet mee.

Vraag: Welke mogelijkheden ziet uw fractie deze Glanerbruggers op korte termijn blijvend bij het arbeidsproces te betrekken en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren kansen te geven?

Jeugd en onderwijs

Feit: In Glanerbrug werken de vijf basisscholen intensief samen. Ook de instellingen voor voor- en naschoolseopvang zijn hierbij betrokken. Samen noemen zij zich het Integraal Kindcentrum Glanerbrug.

Zorgen: De dorpsraad maakt zich zorgen over het beheer van voorzieningen voor jongeren. De Hut is daarvan een voorbeeld. Ook over de uitvoering van jongerenwerk en de samenwerking met andere instanties maakt de dorpsraad zich zorgen.

Stelling: Voorzieningen voor de jeugd moeten worden afgestemd op de behoefte van de jeugd, passend bij dat moment. Dat vereist professionele ondersteuning met financiële mogelijkheden waarbij de regie in eerste instantie bij de gemeente ligt. De eerste periode van het leven van elk kind is immers de basis voor later.

Vraag: Hoe kan er volgens uw fractie ondanks de bezuinigingen bij de gemeente toch invulling aan een adequate uitvoering van jongerenwerk worden gegeven?

Zorg en ondersteuning

Feit: De continuïteit van zorg en welzijn loopt ook in Glanerbrug gevaar. Daar maakt de Dorpsraad Glanerbrug zich ernstige zorgen over. Het dorpshuis en zwembad De Brug zijn in 2017 gesloten. Deze locaties waar Glanerbruggers samen komen, waar ouderen en jongeren elkaar treffen en waar we de sociale contacten werden onderhouden zijn door de bezuinigingen gehalveerd.

Stelling: Het faciliteren en opzetten van professionele en niet-professionele netwerken in de buurt gericht op mantelzorg en vrijwilligerswerk heeft dan ook aandacht en ondersteuning van de gemeente nodig.

Vraag: Hoe denkt uw fractie erover in de komende raadsperiode, gelet op de beperkte budgetten, hier invulling aan te geven en welke maatregelen zijn volgen uw fractie nodig om professionals en vrijwilligers van deze instanties en verenigingen te behouden?

Veiligheid

Feit: Glanerbrug heeft al jaren te maken met verschillende hotspots met overlast (drugs, huiselijk en jeugd) en criminaliteit. Om deze jaarlijks terugkerende problematiek niet verder te laten escaleren is een aanpak met beleid en visie vereist.

Stelling: Het ombuigen van negatieve, hinderlijke jeugdgroepen naar positieve en participerende groepen, continuering van de aanpak van drugsproblematiek (hennepteelt, drugshandel, fraude) en het vergroten van meldingsbereidheid en het terugdringen van radicalisering en polarisatie kan men niet alleen aan de vrijwillige burgers overlaten.

Vraag: Hoe denkt uw fractie over de inzet van politie en handhaving om in Glanerbrug de overlast in te perken en de in de periode 2016 – 2018 door de gemeente gestelde ambitieuze doelen toch te bereiken?

Ruimtelijke ordening

Feit: De grensovergang in Glanerbrug is allesbehalve een visitekaartje. Het passeren van de grens in Glanerbrug nodigt mensen die Enschede willen bezoeken niet bepaald uit.

Stelling: Die uitstraling heeft de grensovergang absoluut niet. En de verkeersveiligheid van fietsers en automobilisten past zeker niet bij het streven van Enschede om in 202 fietsstad te worden.

Vraag: Hoe denkt uw fractie erover in de komende raadsperiode, invulling te geven aan deze tekortkoming en welke maatregelen zijn volgens uw fractie nodig om deze grensovergang verkeersveilig voor fietsers en automobilisten te maken?

Schoon en duurzaam

Feit: Binnen Glanerbrug en in het buitengebied maakt de dorpsraad zich zorgen over zwerfvuil, illegaal gedumpt afval en overmatige hondenpoep. En ook de onkruidbestrijding en het maaien van het gras is voor veel Glanerbruggers een doorn in het oog.

Stelling: Het beleid van de gemeente op het gebied van zwerfvuil, illegale dump en maaien moet worden herzien.

Vraag: Hoe denkt uw fractie erover in de komende raadsperiode, gelet op de beperkte budgetten, hier verbetering op aan te brengen?

 

Bespreken positie of nieuwe organisatie Dorpsraad.

De dorpsraad, evenals andere wijkraden in Oost, kunnen het niet alleen en nodigt al langere tijd inwoners uit deel te nemen in de dorps/wijkraad. De huidige tijd vraagt wellicht om een andere aanpak, of een andere werkwijze, of een andere samenwerking met inwoners en ambtenaren en wellicht wel een andere communicatie. In deze digitale wereld van nu is veel mogelijk maar toch hebben we het vaak druk, druk en nog eens druk.

De dorpsraad Glanerbrug roept dan ook de Glanerbruggers op met hen mee te denken, met hen te overleggen, te bespreken en/of aan te geven op welke wijze en aard we als dorpsraad verder kunnen. Elk ingediend initiatief, voorstel, wijziging, idee, advies of raad dient een draagvlak te hebben met een afweging betreffende het algemeen belang van Glanerbrug.

Daar past wellicht anno 2018 een andere werkwijze en/of ondersteuning bij.

Laat u horen, dit kan per mail, mondeling op het spreekuur en op de openbare vergadering en zelfs op afspraak.

 

Wijkbudgetten:

16 Januari hebben ten overzien van de stadsdeelcommissie Oost de wijkbudgettencommissies van stadsdeel Oost zich verantwoord over hun uitgave en gedane toezeggingen over het jaar 2017. De stadsdeelcommissie Oost toonde zich tevreden over de inzet en de verantwoorde financiële afhandeling van de wijkbudgetten 2017.

De Dorpsraad Glanerbrug was verbaasd over het gemak waarmee de afwezigheid van enkele wijkbudgettencommissies door stadsdeelcommissie aangenomen werd en een ambtenaar hen vertegenwoordigde. Als dorpsraad bedanken wij de wijkbudgettencommissie Glanerbrug voor hun inzet in 2017.

 

Buurtcomités:

 

Bestuurlijke mededelingen:
1. Stadsdeelmanagement:
NVT

2. Stadsdeelbeheer:
NVT

3. Politie: NVT

4. Politiek:
NVT

13. Sluiting:
Voorzitter sluit om 22.00 uur de vergadering en bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en wenst een ieder wel thuis.