De Dorpsraad Glanerbrug heeft 25 tot 30 hotspots in kaart waar drugs worden gedeald of gebruikt.
Het grensdorp is de ontmoetingsplek geworden voor de dealers uit de Randstad en de gebruikers uit bijvoorbeeld Duitsland, Polen en Tsjechië.

Brandbrief

Eind januari schreven bewoners van de W.C. Schoutenstraat, J.C. de Rijpstraat en J.H. van Linschotenstraat in een brief aan burgemeester Onno van Veldhuizen dat ze zich ernstig zorgen maken over toenemende drugsoverlast in hun buurt.
Rondslingerende spuiten, ongure types die rondstruinen, toegenomen criminaliteit en in het ergste geval intimidatie van buurtbewoners. Vorige week vrijdag is Van Veldhuizen op ‘huiskamerbezoek’ geweest in de W.C. Schoutenstraat. Er zijn ondertussen ook gesprekken geweest met wijkagenten en woningcorporaties om tot actie over te gaan.”

Drugspanden

Bewoners aan de Dr. Stamstraat ervaren sinds 2013 overlast van een drugspand in de straat. De huurders van dat pand trekken volgens de bewonersvereniging zoveel gespuis aan, dat de rust in de straat ver te zoeken is.
Ook aan de Rondostraat reden een tijdje geleden auto’s met een Duits kenteken in en uit. Een aantal bewoners signaleerde dat er iets niet pluis was in één van de duplexwoningen en stapte ermee naar de dorpsraad. Die schakelde wijkagent Wilfried Bossink in, die in de bewuste woning inderdaad drugs aantrof. Sindsdien is het in de straat een stuk rustiger met Duitse auto’s.

Trein en auto

Volgens voorzitter Theo de Boer van de Dorpsraad Glanerbrug is er op de meeste hotspots in Glanerbrug alleen sprake van handel of gebruik van softdrugs. De laatste tijd proberen dealers uit het westen hun harddrugs en pillen echter ook in Glanerbrug te slijten.
Gebruikers komen vooral met de trein, dealers met de auto. De Boer constateert dat er tegenwoordig bij de dorpsraad en wijkagenten wel meer meldingen van drugsoverlast binnen komen.