Nieuws 2016

Drugsvangst in Glanerbrug

De politie heeft dinsdag op twee adressen in Glanerbrug in totaal vier mensen aangehouden die ze verdenkt van drugsbezit en drugshandel. Naar aanleiding van klachten uit de buurt bezochten een wijkagent en een medewerker van een woningstichting dinsdagmiddag een woning aan de Rondostraat. Binnen lag een grote hoeveelheid poeder, vermoedelijk harddrugs. De 51-jarige bewoner is aangehouden op verdenking van harddrugsbezit en het dealen van drugs. Bij het doorzoeken van de woning zijn onder meer telefoons, geld en attributen voor de productie en het versnijden van drugs gevonden. De spullen zijn in beslag genomen. In een woning aan de Doctor Stamstraat hield de politie dinsdagavond twee mannen en een vrouw aan op verdenking van drugsbezit en de vervaardiging van harddrugs. Hier namen politieagenten een kijkje na een melding over een ruzie, waarbij een persoon in de woning zou zijn getrokken. Binnen troffen de agenten diverse verdachte spullen aan, waaronder attributen voor de productie van drugs en een grote hoeveelheid poeder. Volgens de politie gaat het hierbij vermoedelijk om harddrugs of versnijdingsmiddel. Een 22-jarige vrouw uit Enschede, een 21-jarige man uit Rotterdam en een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden.

Dorpshuis dicht?

Het Dorpshuis Glanerbrug gaat dicht. De gemeente is van plan het pand aan de Kerkstraat te verkopen.   Reden voor de sluiting van het gemeenschapshuis is dat de gemeente het in haar ogen overbodige vastgoed kwijt wil. „Het gebouw is niet nodig. Er zijn zoveel plekken in Enschede-Oost waar de huidige gebruikers in kunnen, dat er geen noodzaak meer is om het dorpshuis vast te houden”, verklaart wethouder Jeroen Hatenboer. Voorzitter Theo de Boer van de Glanerbrugse Dorpsraad hoopt dat er nog wat te redden valt. Hij houdt nog een slag om de arm, maar ‘sluiting is een reeële mogelijkheid’, zegt hij. De betrokkenen hoorden afgelopen maandag van het besluit in een vergadering met de gemeente.

Bieb ook dicht?

Er wordt bezuinigd. Maar ondanks dat wil de gemeente dat er in de wijken en dorpen een bibliotheekvoorziening blijft bestaan. Dus ook in Glanerbrug. Hoe, waar en in welke vorm is nog niet duidelijk. De Glanerbruggers mochten erover meepraten op uitnodiging van wethouder Jeroen Hatenboer en directeur Gerard Kocx van de bibliotheek.   Hoe kan de bibliotheek een vitaal onderdeel van Glanerbrug blijven? Moet alles centraal in het historische en karakteristieke pand aan de Gronausestraat 1166, of komt er een uitleenpost voor boeken in bijvoorbeeld de Albert Heijn of Jumbo? Het kwam allemaal op tafel. Over één ding waren de deelnemers het eens: de bibliotheek moet hoe dan ook het culturele kloppende hart van het grensdorp worden. Onder leiding van John Overmeer en Melle Dotinga van Jobra gingen de deelnemers op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de bibliotheek in Glanerbrug.  Bieb van de toekomst De deelnemers concludeerden dat de bieb van de toekomst aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen moet zijn. Het moet een plek zijn waar je anderen kunt ontmoeten, je je kunt ontwikkelen en ontspannen. De bibliotheek moet als spiegel van de samenleving, een ontmoetingsplek voor alle Glanerbruggers worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een loket van de gemeente in dezelfde ruimte, van de belastingdienst of zorginstellingen. Of aan spreekuren van de wijkagenten en Dorpsraad Glanerbrug. Een ruimte waar je met een kop koffie een tijdschrift kunt lezen of even achter de computer kan kruipen. Voor kinderen en jongeren is er dan natuurlijk een speciale ruimte en zijn er activiteiten die bij hún beleefwereld passen. Inspiratie Jeroen Hatenboer en Gerard Kocx hebben de deelnemers laten weten verheugd te zijn met het resultaat omdat het inspiratie biedt voor verdere uitwerking van een plan voor de bibliotheek van de toekomst in Enschede. Er komt een werkgroep 'Inhoud', een werkgroep 'Partners' en een werkgroep 'Gebouw'. Eind maart moet er een schets van de toekomstige bieb liggen.

Drugsoverlast in Glanerbrug

Rondslingerende spuiten, ongure types die in de buurt rondstruinen, toegenomen criminaliteit en het intimideren van mensen in de buurt. Bewoners van de W.C. Schoutenstraat, J.C. de Rijpstraat en J.H. van Linschotenstraat in Glanerbrug hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met steeds meer overlast door drugsgebruikers in hun buurt. Voor hen is de maat vol.   In een brief aan burgemeester Onno van Veldhuizen vragen ze hem de bewoners te helpen en te steunen om hun buurt weer veilig en gezellig te maken. Ongure types 'We hebben als buurt gemerkt dat steeds meer ongure types in onze straten rondlopen. Ze gaan telkens op bezoek bij een drietal woningen. Twee in de flats aan de Gronausestraat en eentje in de W.C. Schoutenstraat. Eerst ging het om een paar per dag, maar nu zijn dat er soms wel tegen de tweehonderd per dag', aldus de verontruste briefschrijvers. Melding De buurtgenoten geven aan zowel individueel als ook als groep regelmatig melding gemaakt te hebben van de overlast, bij De Woonplaats en bij de politie. "De woningcorporatie geeft aan meer klachten nodig te hebben voordat actie kan worden ondernomen." ‘Geen prioriteit’ De politie zegt op dit moment niet veel te kunnen doen, omdat er gewoonweg geen prioriteit ligt bij het bestrijden van deze vorm van drugshandel. De wijkagenten Chantal Wassink en Wilfried Bossink onderschrijven de problemen die de bewoners in de brief aanhalen. "We hebben regelmatig in de buurt gesurveilleerd en betrokken adressen gecontroleerd", zeggen zij. "Onze bevindingen en hun informatie en concrete meldingen hebben we half december gerapporteerd aan de burgemeester." Aanpak De wijkagenten hopen dat de burgemeester en De Woonplaats doorpakken. "Dit vraagt om een brede aanpak. Aan die overlast moet een einde komen. Desnoods gaan we op een stoeltje voor de deur zitten." Intussen heeft burgemeester Onno van Veldhuizen laten weten dat hij de zaak oppakt.